Liigu sisu juurde Liigu peamenüü juurde Liigu vaegnägijate bloki juurde

Järva Teataja: Juunis alustanud Vilve Väikeköök ajab Eesti asja

Prindi

Lisatud 20.07.2010 | Uuendatud 01.10.2010

OÃ? Vilve Väikeköök on tegutsenud veidi üle kuu Albu vallas Vilve Metso koduköögis, kus puupliidi ahjule annavad suvel puhkust kaks elektriahju ja riiulid on täis savist leivavorme.

Vilve Metsole meeldib süüa teha. Kokkamist õppis ta oma endise ämma käe all, kes oli viienda kategooria restoranikokk.

Vilve töötas aastaid Tallinnas, ka Jänedal Musta Täku tallis, aga laste kõrvalt kaugel tööl käia polnud just lihtne. Kui Vilve neljandat last ootas, tuli ta töölt ära. Ja kui kõige tillem oli aastane, läks Kehtnasse kokandust õppima. Kaks aastat loenguid, referaate, uurimusi ja praktilisi töid. Nüüdseks on presidendilossis peakoka ametit pidanud Indrek Kivisalu ees kutseeksam antud ja teise kategooria koka tunnistus taskus.

 

Algus läheb edukalt

Vilve meenutab tänutundega oma kõige suuremaid õpetajaid, Liis Animäge ja «Eesti rahvusköögi» üht autorit Anne Kersnat. Kuigi Vilvele meeldib väga ka itaalia köök, on ta veendunud, et Eestis tuleb ajada Eesti asja.

Et kutsetunnistus olemas ja oskused käpas olid («Mul on neli poissi, kui neile maitseb, küllap maitseb teistele ka,» ütleb Vilve naeruselt), aga tööd polnud, otsustas ta luua oma firma. 3. juulist katab OÃ? Vilve Väikeköök soovijatele laua.

Kõige tihemini tuleb Vilvel küpsetada leiba, korraga ikka 12-14 pätsi. «Algul küpsetasin oma mehele «kaminakive» (mees on Vilvel ametilt pottsepp - toim) ja tahtsin käega lüüa. Leival on iseloomu. Aga lõpuks hakkas tulema,» meenutab Vilve. Nüüd teab ta Avinurme Pütilaadalt juba päris leivaastjat tahta. Ã?mma majja, kus ahi vajab niigi remonti, on kavas teha suur leivaahi.

Leiba küpsetab ta põhiliselt viit sorti, erinevate lisanditega. «Ega rahvas palju magusat leiba taha. Vargamäe talutoodete laadalgi, kus oma tooteid tutvustasin ja müüsin, said esimesena otsa lihaleivad,» ütleb Vilve.«Olen oma debüüdiga rahul, kogu aeg oli saba taga. Seal sain ka kutse tulla toitlustama Järvamaa külade päevale 31. juulil.»

Päris tühjalt kohalt oma äri kerkima ei pane. Kui Vilve end Töötukassas töötuks registreeris, pani ta end kirja ka ette-võtluskursustele. Aga et järjekord sinna oli pikk, pääses ta sarnasele kursusele Mainoris. Koostas seal äriplaani ja lihvis seda paar korda Järvamaa Arenduskeskuse konsultandi Saima Piisneri juures. «Töötukassale mu äriplaan meeldis, kuid vastus viibis nende töökorralduse muutuse tõttu. Sain kauem kodus küüsi närida,» meenutab Vilve.

Saadud 70 000 krooni eest soetas Vilve ahjud ja toidutermosed, et saaks hakata väljas erinevatel laatadel müümas käima.

Kui firma loodud, astus ühel päeval ligi ka Albu vallavanem Kalju Kertsmik ja pakkus alustavale ettevõtjale ka valla poolt rahatuge - 15 000 krooni. «Aasta jooksul on võimalus alustaja toetust taotleda ka EAS-ist. Proovida tasub,» lausub Vilve.

 

Koduvallas koostöö toimib

Ainult leivateoga Vilve oma päevi siiski mööda ei saada. Tööd on esimesse kuusse jagunud. «Tegin Paidesse ühe koolilõpupeo laua paarikümnele inimesele - taheti noortele ja teistsugust, suviseid suupisteid. Unustatud mõisate tuuri ajaks valmisid küpsetised Albu mõisa, Vargamäe talutoodete laada tarvis küpsetasul kolm ööd-päeva,» loetleb Vilve.

Praegu pole ta üksi, vaid firmas on kuuks ajaks Töötukassa kaudu praktikal Helje Soom, kes teeb Vilve menüüdele kalkulatsioone. «Ã?pib arvestama, kui palju mida kulub, kui palju see maksab ja milline kujuneb toote hind,» selgitab Vilve. «Kui mul hakkab väga palju tööd tulema, palkan ta tööle.» .

Mahedaks Vilve oma kööki nimetada ei luba, kuigi kasvatab nii palju kui võimalik oma põllul. «Juurvili ja maitsetaimed tulevad siit ja kui endal pole, saab osta talunikelt. Jahu toon Seidla veskist, või Mihkli talust Ahulast,» loetleb ta ja tunnustab koduvallas toimivat koostööd.

 

 

 

KOMMENTAAR

Aune Suve

Vargamäe A. H. Tammsaare muuseumi juhataja, projektijuht

Teeme ettevõtjatega koostööd ka praegu, aga et see oleks rohkem läbi mõeldud ja nii ka klientidele välja reklaamitud, käib Albu vallas LEADERi raha-toel (saime sealt 114 817 krooni) turismiettevõtjate koolitusprogramm, milles osaleb ka Vilve. Koolitused on mõeldud paarikümnele inimesele, mõnest firmast kaks, mõnest üks osaleja - kaasame kõiki, kes vähegi saavad.

Oleme kõnelenud klienditeenindusest, turismi-brändingust, käisime Pärnu ja Viljandimaa piiril Rohelise Jõemaa koostöökogul ehk kahel päeval vaatasime ringi Toris, Soomaal, Suure-Jaani kandis, Olustveres, Kurgjal.

Kui koolitused läbi, mõtleme välja oma koos-tööpunktid, ühised paketid, et kui turist tuleb siia, saaks ta ühelt teenusepakkujalt koostööpartnerite abiga kõik teenused korraga. Et turist peaks vähem oma pead vaevama, kus ta ööbida, süüa ja kuhu matkata saab.

See kavand lõpeb novembris, kuid kindlasti teeme ka jätkuprojekti.

 

Järva Teataja: Juunis alustanud Vilve Väikeköök ajab Eesti asja

 

Bännerile klikates jõuate Tripodi kutsetesti tegemise lehele Bännerile klõpsates jõuate tööta ja õpi veebilehele Bännerile klõpsates jõuate Minukarjäär veebilehele Bänner viib veebivormile, kus saate esitada küsimuse töötukassa karjäärinõustajale Bännerile klikates jõuate toomess.ee veebilehele

 

Kontaktid

Töötukassa bürood

E-post: info@tootukassa.ee
Töötukassa e-posti aadressidele saab saata maksimaalselt 10 MB mahuga e-kirju.

Skype: tootukassa

Infotelefon: 15501; 669 6513
(E-N 8.30-16.45; R 8.30-15.30, kuu viimasel reedel 8.30-12.30)

logo_eures01.png