Liigu sisu juurde Liigu peamenüü juurde Liigu vaegnägijate bloki juurde

Koit: Räpinas avas uksed pagaritöökoda

Prindi

Lisatud 13.04.2010 | Uuendatud 14.04.2010

Veel aasta tagasi töötupõlve pidanud räpinlane Tõnu Makke tõmbab nüüd öösiti kell kaks säravpuhtad riided selga, et vastavatud pagarikojas saiad, kringlid ja pirukad kerkima ning küpsema panna. Hommikul ühineb isaga poeg Martin, kes võtab koha sisse müügileti taga.

 

Räpina juurtega mees, kes vahepeal pidanud erinevaid ameteid ja toimetanud muu hulgas ka Taaralinnas, pidi kodulinna naastes esiti leppima töötustaatusega, kuid omades pagarikutset, hakkas üha selgemaid piire võtma plaan oma ettevõtte käivitamiseks.

 

«Töötu olin üsna mitu aastat, mullu 21. aprillil käisin aga oma kavaga avada pagarikoda esimest korda Eesti Töötukassa Põlva osakonnas. Karjäärinõustaja kuulas mu plaanid ära ja andis rohelise tee. Oktoobris läbisin ettevõtluskoolituse, tegin äriplaani ja sain ka toetuse taha,» rääkis mees oma teekonnast ettevõtjaks.

 

Sobivad ruumid leidis Makke endise kooperatiivi varumiskontori majas, täpsemalt kohas, kus asusid kontoritöötajate kabinetid. «Laiutamisvõimalusi mul siin küll pole, aga samas ei olegi rohkem pinda vaja. Ise ma siin öösiti üksinda askeldan, poeg tuleb hommikul seitsmest leti taha ja nii me siin siis tegutseme,» pajatas Makke.

 

Pagariamet pole Makkele võõras, sest just sama tööd tegi ta kunagises Tartu tuntud restoranis Kaunas. «Muu töö kõrval ma selle ameti omal ajal õppisin, nüüd kulus marjaks ära,» sedastas Makke.

 

Räpina pirukad on alati kuulsad olnud

Pagariameti kasuks otsustas Makke enda sõnul paljuski ka sellepärast, et kui aastaid tagasi oli Räpinas tegijaid küllaga, siis nüüd on suur osa neist tegevuse lõpetanud. «Aianduskoolis tegutseti, toidutare oli, Turist oli, restoran oli. Eriti kuulsad olid just õlis tehtud pirukad, mida valmistati Turistis,» selgitas Makke.

 

Kuna pagaritoodete turul paistis ruumi olevat, võttiski mees asja käsile. Ja kliendid ei lasknud ennast kaua oodata. Kui pood eile hommikul uksed avas, olid esimesed ostjad kohe kohal. Hommikustele tööleruttajatele, aga mitte ainult, on uue pagaripoe avamine kindlasti meelepärane.

 

Vitriinis on koha leidnud lihapirukad, erinevad saiakesed, einekuklid, magusad ja soolased kringlid ning ka meie kandis hästi tuntud setu pirukas.

 

«Jah, meid on juba leitud, kohe kui uksed avasime, saabusid ka esimesed ostjad,» kinnitas müüjaametit pidav Martin ning lisas, et lõunaks oli vitriin praktiliselt tühjaks ostetud.

 

Ettevõtlusvormiks valis Tõnu Makke osaühingu, füüsilisest isikust ettevõtjaks hakkamist ei pidanud ta tänases majandusolukorras mõeldavaks. Et vastse ettevõtte nimi on OÃ? Agar-Pagar, annab see tegevusalast väga täpse ettekujutuse.

 

Allikas: Põlvamaa ajaleht Koit, Aare Lepaste

 

Bännerile klikates jõuate Tripodi kutsetesti tegemise lehele Bännerile klõpsates jõuate tööta ja õpi veebilehele Bännerile klõpsates jõuate Minukarjäär veebilehele Bänner viib veebivormile, kus saate esitada küsimuse töötukassa karjäärinõustajale Bännerile klikates jõuate toomess.ee veebilehele

 

Kontaktid

Töötukassa bürood

E-post: info@tootukassa.ee
Töötukassa e-posti aadressidele saab saata maksimaalselt 10 MB mahuga e-kirju.

Skype: tootukassa

Infotelefon: 15501; 669 6513
(E-N 8.30-16.45; R 8.30-15.30, kuu viimasel reedel 8.30-12.30)

logo_eures01.png